ایستگاه کلاس ششم
مدرسه دخترانه بنت الهدی
نيروها و برهم كنشها
تا كنون نيرو را به سادهترين شكل- به صورت فشار يا كشش- بررسي كرديم. اما هيچ فشار و كششي هرگز به تنهايي وجود ندارد. هر نيرو بخشي از برهم كنش بين يك چيز و چيزي ديگر است. وقتي با انگشتان خود به ديوار فشار ميآوريد، قضيه به فشار انگشتان شما به ديوار محدود نميشود، بلكه به ديوار بر هم كنش داريد، و ديوار به شما فشار وارد ميكند.
شكل : ميتوانيد حس كنيد كه انگشتان دوستتان انگشتان شما را فشار ميدهد. در اين حالت شما نيز انگشتان دوستتان را فشار ميدهيد.
شكل: وقتي به ديوار تكيه ميدهيد، نيرويي بر آن وارد ميآوريد. ديوار نيز همزمان نيرويي مساوي و در جهت مخالف بر شما وارد ميكند. در نتيجه واژگون نميشويد.
مشت او هيچ نيرويي وارد نميآورد، مگر آنكه چيزي كه به آن ضربه ميخورد همان نيرو را به آن وارد كند. هر برهم كنش يك زوج نيرو نياز دارد كه بر دو جسم جداگانه وارد ميشود.
مثالهايي ديگر: اگر يك گاري را بكشيد شتاب ميگيرد. اما، در اين كار، از محكم شدن طناب پيچيده شده به دست شما معلوم ميشود گاري نيز شما را ميكشد. اگر با چكشي به تيري بكوبيم تا در زمين فرو برود. در اين كار تيز هم مقدار نيرويي برابر بر چكش وارد ميآورد، و ناگهان آن را متوقف ميكند. هميشه چيزي با چيز ديگر بر هم كنش ميكند – شما با گاري يا چكش با تير.
كدام يك از اين دو نيرو را وارد و كدام نيرو را دريافت ميكند؟ پاسخ ايزاك نيوتن اين بود كه هيچ يك از دو نيرو را نميتوان «وارد كننده» يا «دريافت كننده» ناميد؛ او نتيجه گرفت كه به هر دو جسم بايد به يك اندازه توجه كرد. مثلاً، وقتي گاري را ميكشيد، گاري هم شما را ميكشد. اين زوج نيرو، كشش شما بر گاري و كشش تير، چكش نيرويي به تير وارد ميكند اما در اين فرآيند خودش هم متوقف ميشود. اين مشاهده ما نيوتن را به قانون سوم حركت خود رهنون كرد. قانون سوم نيوتن چنين ميگويد: هرگاه جسمي بر جسم ديگري نيرو وارد كند، جسم دوم نيز نيرويي هم اندازه و در جهت مخالف بر جسم اول وارد ميكند.
يكي از نيروها را كنش و ديگري را واكنش ميناميم. پس ميتوانيم بگوئيم: همواره واكنشي برابر و با علامت مخالف در برابر برهم كنش وجود دارد.
نكات آموزشي و فعاليتهاي پيشنهادي
1- دانش آموزان در اعمال نيرو به اجسام ديگر و همزمان احساس عكس العمل آن، تجربهي كافي دارند. اما نميدانند وقتي مثلاً به توپي ضربه ميزنند، به توپ نيرو وارد كردهاند و همزمان توپ نيز به پاي آنها نيرو وارد كرده است. چون كلمهي نيرو در زندگي روزمره و در محاورههاي معمولي استفاده ميشود معادل علمي آن كه همان «هل دادن يا كشيدن» است را بايد ابتدا جا بيندازيم. براي اين منظور معمولاً از فراخواني تجربههاي دانشآموزان استفاده ميكنيم.
2- با توجه به تم اين درس و درس بعدي كه ورزش و نيروست، بيشتر مثالها و فعاليتها حول ورزشهاي مرسوم است. در صورتي كه شما در منطقه و استان خود داراي ورزشها و يا بازيهاي محلي مرسوم هستيد، ميتوانيد از آنها براي جايگزيني برخي از فعاليتها استفاده كرده و در طرح درس خود از آنها بهره ببريد.
3- در فعاليت 3: توجه داريم، نيرو و اثرات متفاوتي بر جسم وارد برخي از اين اثرات در جعبهي كلمات داده شده است.
آ) حركت جسم ب) توقف جسم پ) تغيير جهت و احتمالاً تغيير اندازهي سرعت جسم ت) تغيير اندازهي سرعت جسم ث) تغيير شكل جسم
در فعاليت 4؛ آ) حركت ب) سريعتر پ) كند ت) توقف ث) جهت
4- براي درگير كردن بحث جدي در مورد نيرو، ميتوانيم بريدههايي از فيلم ورزشهاي مختلف مانند: فوتبال، واليبال، تنيس و ... را در كلاس پخش كنيم و در مورد اثرات نيرو در بازيها بحث كنيم.
5- توصيه ميشود بنا به مقتضيات كلاس يك يا دو بند از فعاليتهاي مهم انجام شود تا نيرو حس شود. در انجام اين فعاليت ميتوان بحثهايي در مورد اينكه ما دست دوستمان را هل ميدهيم او نيز دست ما را هل ميدهد، سؤالاتي را مطرح كرد تا زمينه چيني لازم براي ورود به بحث بعدي صورت گرفته باشد.
6- ممكن است اصطلاح علمي بر هم كنش را دانشآموزان توجه نشوند در اين صورت ميتوانيم از معادلهاي آن مانند، اثر متقابل يا فعل و انفعال، كشش و واكنش و ... استفاده كنيم. بهتر است قبل از شروع به تدريس اين بخش، دانستني مرتبط با اين بخش را مطالعه كنيم. توجه داريم وقتي ما جسمي را مثل (فشار) ميدهيم، جسم نيز ما را هل ميدهد. كه يكي از اين نيروها كنش و ديگري واكنش ناميده ميشود.
7- در فعاليت 6 ؛ الف) اگر نيروها موازنه شوند يعني دو گروه نيروي هم اندازهاي به طرفين وارد كنند و نيروها همديگر را خنثي كنند، جسم حركت نميكند. ب) در اين حالت، گروهي كه نيروي بيشتري وارد كرده، گروه ديگر را به طرف خود ميكشد. در اين حالت نيروها موازنه نيستند و يكي از نيروها داراي مقدار بيشتري است. بنابراين بر طناب نيروي خالصي وارد شده است.
فعاليت پيشنهادي: مسابقهي ماشينهاي بادكنكي – در انجام اين فعاليت مراحل روش علمي را تمرين ميكنيم. در اين فعاليت قرار است بادكنك ماشين را به حركت درآورد. ميتوانيم با بادكردن يك بادكنك و رها كردن آن و مشاهدهي رفتار آن شروع كنيم. بار ديگر يك ني وارد سر بادكنك كرده و با نخ آن را محكم ميبنديم، بادكنك را باد كرده و رها ميكنيم و رفتار آن را مشاهده ميكنيم.
از هر گروه ميخواهيم يك ماشيم بادكنكي تهيه كرده و آن را امتحان كنند و اشكالات احتمالي آن را رفع كنند و براي روز مسابقه آماده شوند. مراحل مختلف ساخت يك نوع سادهي آن در زير آورده شده است.
وسايل مورد نياز: چند عدد ني، 4 عدد قرقره، پاكت آبميوه، خلال دندان، قيچي، بادكنك و ...
توجه: در كار كردن با وسيال تيز مانند قيچي و يا چاقو مراقبت لازم صورت گيرد.
اولياء دانشآموزان ميتوانند در اين كار با فرزندانشان مشاركت نمايند و در روز مسابقه در مدرسه حضور يابند.
جدول ارزشيابي ملاكها و سطوح عملكرد
ملاكها |
سطح 1 |
سطح 2 |
سطح 3 |
مفهوم نيرو |
هل دادن و كشيدن را معادل وارد كردن نيرو بدانند و اثرات نيرو بر يك جسم را تشخيص دهند. |
نيرو اثر متقابل دو جسم بر يكديگر است. به عبارت ديگر هر نيرو بخشي از برهم كنش بين يك جسم با جسم ديگر است. |
از دو يا چند نيرو بر يك جسم ساكن را بتوانند تعيين كنند (نيروها موازنه شدهاند يا نيروي خالص داريم و سبب حركت جسم ميشود) |
طراحي و ساخت وسيله مانند ماشين بادكنكي |
طراحي و ساخت ماشين و آوردن به مدرسه |
ماشين ساخته شده حركت مناسبي دارد و معايت اوليهي آن برطرف شده است. |
برای اینکه بتوانیم دانش آموزان را هرچه بیشتر با فرهنگ و تمدن و هویت کشور خود آشنا کنیم باید به صورت ملموس برای آنها به تصویر بکشیم البته در این راه با مشکلاتی روبه رو هستیم مثلا رفتن به گردش علمی یا بازدید از میراث فرهنگی شهر خودمان یا شهرهای دیگر.
اما این مشکل را میتوان با نمایش فیلم از آن میراث فرهنگی مرتفع کرد .به همین منظور کلیپی در ارتباط با مسجد امام داشتیم که مرتبط با درس سفر به اصفهان مطالعات اجتماعی ششم بود و آن را در اختیار شما تلاشگران عرصه علم و دانش می گذارم.
در این فیلم به ویژگی جالب مسجد امام پرداخته یعنی انعکاس صدا و تقویت آن که در این کلیپ میتوانید انعکاس صدا را به زیبایی ببینید.
دانلود فیلم انعکاس صدا در مسجد اصفهان

▪ چهار باغ
یک محقق امریکایی به نام « آرتورافام پوپ »، که اثر ماندگاراو درشش جلد به عنوان یک بررسی ازهنر ایرانی در نظرگرفته می شود ومطالعه آن برای همه دانشجویان این مبحث ضروری است، به شرح این مدرسه درکتابش ( احتمالأ آخرین ساختمان عظیم ایران) پرداخته است. این بنا، دربین سالهای ۱۷۰۶ و ۱۷۱۴ ودر دوران سلطنت شاه سلطان حسین ( آخرین پادشاه صفوی ) ساخته شده است.اینگونه گفته می شود که مادرشاه هزینه ساخت این ساختمان و کاروانسرای مجاوربه آن را پرداخته است، این کاروانسرا برای مدرسه عظمت خاصی رابه همراه داشت. این بنا درسالهای ۶۵-۱۹۶۲ تبدیل به جالبترین ومجللترین هتل درخاورمیانه گشت.
گنبد آجری شکل بزرگ آن بر بالای جایگاه مقدس درانتهای شمالی ساختمان با کاشیکاریهای سبک اسلامی به رنگ زرد، سیاه وسفید پوشیده شده است که در زمینه براق فیروزه ای اش جلوه خاصی داردو در اطراف قسمت استوانه ای شکل آن نواری از سنگ ارمنی لاجوردی وجود دارد که با کتیبه های خطاطی ای به رنگ سفید تزیین گردیده است.
درخشندگی رنگهای گنبد ومناره با آجرکاریهای خاکی رنگش چندین برابر می شود. « لرد کرزن »، سیاستمدار وجهانگرد که کتاب وی به نام ایران و مسئله ایرانی درسال ۱۹۸۲ به چاپ رسید، منبع اطلاعات منحصربه فردی می باشد، وی ازمدرسه به عنوان یکی ازمجللترین خرابه هایی یاد می کند که تا به حال درایران دیده است. اگرچه این بنا را به طورماهرانه ای بازسازی نموده اند اما همچنان از آن به عنوان مسجد ونه مدرسه علوم دینی استفاده می گردد.
▪ سی و سه پل
سی و سه پل، درپل الله وردی خان که در روی زاینده رود قرارگرفته، ادامه چهارباغ ( خیابان اصلی اصفهان) است. این پل که در اوایل قرن ۱۷ به دستور شاه عباس وبرای یکی از جنگهایش ساخته شد وبه نام یکی از سرداران اصلی اش الله وردی خان نام گرفت.این پل همچنین ۳۳ قوس یا ۳۳ پل هم نامیده می شود. این بنا ۴۵ فوت عرض و ۱۷۵ یارد طولش می باشد.
اگرچه این پل نمای بسیار زیبایی دارد، اما از نظر قدمت تاریخی و زیبایی همچون دو پل پایین رودخانه نمی باشد. این پل در انتهای جنوبی خیابان چهارباغ در اصفهان قرار دارد ونام سازنده اش را گرفته است. این پل همچنین پل جلفا هم نامیده می شود.
این پل از آجر و سنگ ساخته شده است.
گفته می شود که این بنا در ابتدا دارای ۴۰ طاق بوده که رفته رفته به ۳۳ طاق کاهش یافته است. با رجوع به اسناد معتبر تاریخی که از زمان شاه عباس باقیمانده است، اینگونه به نظر می رسد که احداث این پل با احداث چهار باغ در یک زمان ( سال ۱۵۹۶ ) به پایان رسیده است. این پل به خاطر ۳۳ طاقی که دارد ۳۳ پل نامیده می شود.
▪ چهل ستون
این بنا که موزه ای واقعی از نقاشی و سرامیک می باشد، یک عمارت کلاه فرنگی بود که برای تفریح و سرگرمی شاه و مهمانانش استفاده می شد. این بنا در یک باغ زیبای سلطنتی قرار دارد و از اولین ساختمانهایی است که توسط شاه عباس دوم احداث گردیده است.یک کتیبه یا دست نوشته بیان می کند که تزئینات و نقاشیهای آبرنگ روی گچ این بنا در حدود سال ۱۶۴۷ میلادی به پایان رسیده است و تنها دو نقاشی آبرنگ مشهور آن مربوط به دوره پادشاهی سلسله زندیان است. این عمارت به وسیله ایوان بسیار مجلل و زیبایی به باغ راه دارد، ایوانی که دارای ستونهای چوبی زیبا و ظریف می باشد.
مساحت باغ چهل ستون بالغ بر ۶۷۰۰۰ متر مربع است. در دوره شاه عباس اول احداث شده است و در وسط این باغ چهل ستون قرار گرفته است. انعکاس ستون های بیست گانه تالارهای چهل ستون در حوض مقابل عمارت مفهوم چهل ستون را القا می کنند ولی در حقیقت واژه چهل عمارت در نام این نشانه کثرت است و وجه تسمیه عمارت مزبور به علت تعدد ستون های آن است.
این ایوان دارای ستونهایی است که سقف آنرا که از چوبهای روشن ساخته شده است، نگه می دارند، سقفی که منبت کاریهای بی نظیری در روی آن به چشم می خورد. تمام دیوارهای این بنا با آیینه های بزرگ و قطعات شیشه های رنگی و نقاشیهای زیبا تزئین شده است.
استخر بزرگی که در جلوی چهل ستون قرار دارد ۱۱۰ متر طول و ۱۶ متر عرض دارد و ۴ شیر سنگی در ۴ ضلع آن قرار دارند که آب از درون دهانشان به بیرون می ریزد.
▪ پل خواجو
پل خواجو که یکی ازمعروفترین پلهای اصفهان است، تحسین بسیاری از بازدید کنندگان را از قرن ۱۷ برانگیخته است.این پل در روی رودخانه ای درهمان نقطه ساخته شده بود، منطقه ای ازحوالی خواجو که در راه قدیمی شیراز قرار داشت. این پل احتمالأ در زمان پادشاهی تیموریان ساخته شده است.
شاه عباس دوم این بنای حاضر رادرسال ۱۶۵۰ ساخته است. این بنا ۲۳ طاق دارد که طول آن ۴۳۶ فوت و عرض آن ۳۹ فوت می باشد.
شاه عباس که دومین شاه سلسله صفویه بوده این پل را بر روی خرابه های پل « حسن بایک » درسالهای ۱۶۵۰ یا ۱۶۵۵ بنا کرده است. این پل تا به حال نامهای مختلفی همچون: پل شاه، پل خواجو، پل بابا رکن الدین وپل گبرها داشته است.
محل عبور این پل به عرض ۷/۵ مترمی باشد و از آجرها وسنگهایی ساخته شده که دارای ۲۱ کانال بزرگتر و ۲۶ کانال کوچکتر می باشد. قطعات سنگی که درساخت این پل به کار رفته اند طولشان به ۲ متر می رسد وفاصله هرکانال وپایه سقف ۲۰ مترمی باشد.
▪ منار جنبان
مقبره « عمو عبدالله » که مربوط به سال ۷۱۶ هجری شمسی است دارای دو مناره می باشد که هر کدام دریک سمت ایوان این مقبره واقع گردیده اند و دلیل اصلی جذابیت این مکان هستند، چراکه هر حرکتی که در یکی از این دو مناره به وجود آید به طور خود به خود نه تنها در مناره دیگر، بلکه در تمام ایوان منعکس می شود.
از این رو لقب معروف منار جنبان به آن داده شده است. شیوه معماری این بنای تاریخی به دوره مغول برمی گردد. ایوان این مقبره با کاشیهای چهارگوش و چندوجهی لاجوردی رنگ، تزئین گردیده است و کتیبه ای نیز بر روی مقبره به شرح زیر وجود دارد: ( این مقبره شیخ شریف و خداترس، عمو عبدالله بن محمد بن محمود ساگلا، که خدا روحش را بیامرزد می باشد ( سال ۷۱۶ هجری شمسی )).
منار جنبان یکی از بناهای تاریخی شگفت انگیز اصفهان می باشد که در۶ کیلومتری غرب شهر اصفهان، در راه نجف آباد در روستای « کارلاتان » واقع شده است.
▪ عالی قاپو
نام عالی قاپو یا دروازه پرش کوه، به این جهت به آن داده شده که دقیقأ در محل ورود به کاخهای صفویه قرار دارد.این کاخها در فضایی بین میدان چهارباغ و بولوار نقش جهان بنا شده اند. این بنا که یکی دیگر از عمارتهای باشکوه صفویان می باشد، در اوایل قرن ۱۷ توسط شاه عباس بزرگ ساخته شد.
این بنا به منظور پذیرایی از مهمانان خاص و سفرای خارجی که برای دیدن شهریار بزرگ می آمدند، ساخته شده بود.
▪ در این مکان ودر زمان شاه عباس برای اولین بار نوروز سال ۱۰۰۶ هجری شمسی جشن گرفته شد. این بنای مستطیل شکل که ۴۸ متر ارتفاع داشته و ۶ طبقه می باشد، دارای تراس عریضی است که در جلوی این بنا قرار گرفته و شامل ستونهای چوبی می باشد.
دیوارهای عالی قاپو دارای نقاشیهای بسیار زنده ای است که توسط رضا عباسی کشیده شده است. شاه عباس دوم بسیار علاقه مند به تزئین و کمال عالی قاپو بود و بیشترین سهم او در سالن با شکوه بود که به دستور وی ۱۸ ستون این سالن آیینه کاری شد و سقف آن با نقاشیهای بی نظیری پوشیده گشت.
▪ مسجد شیخ لطف الله
مسجد شیخ لطف الله در قسمت شرق میدان امام ( نقش جهان ) قرار گرفته است که به عنوان یک مکان کوچک مقدس، در جلوی استخر ودر قسمت سایه دار این میدان در زمان شاه عباس، بین سالهای ۱۶۰۲ و ۱۶۱۹ میلادی ساخته شده است.نام این مسجد به نام فردی گذاشته شد که یک دانش پژوه و یک محقق اسلامی به شمار می رفت و در آن زمان وی را بسیار ستایش می کردند.
شاه در آن زمان این شیخ را که اهل لبنان بود، ابتدا به مشهد و نزدیک بارگاه امام رضا دعوت کرد و سپس وی را در پایتخت به عنوان مسئول مسجد شاه و مدرسه الهیات منصوب کرد. تزئینات ایوان ورودی این مسجد شامل موزائیک های زرد و آبی است که زیبایی آن از ایوان بزرگ مسجد امام پیشی می گیرد.
این مسجد کوچک هیچ محوطه داخلی مرکزی ای ندارد و تنها دارای یک جایگاه نماز است که نزدیک راهرو می باشد.
اما واقعیت ارزشمند این مسجد، زیبایی موزاییک های دیواری آن در اصفهان می باشد که تا نوک مسجد نیز رسیده اند. در کیفیت مواد آن هیچ نقصی وجود ندارد. توازن و هماهنگی رنگها بی نظیر است.
دیوارهای آن با فرشهای بسیار مجللی تزئین شده اند که دارای طرحهای هندسی طلاکاری شده می باشند که بر روی زمینه سبز و آبی قرار گرفته اند.
در سنگ نوشته ای که بر روی محراب قرار گرفته نام معمار این مسجد ذکر شده است، مرد فقیر ومتواضعی که به دنبال بخشش خداوند بود و استاد محمد رضا فرزند استاد حسین نام داشت، وی در ۱۰۲۸ هجری شمسی می زیست. این مسجد دارای ویژگیهای عجیبی نیز می باشد، همچون جایگاه و گنبد لعاب نداده آن، فقدان بارگاه مرکزی و ایوانها و تالار مقدس خالی، که از سقف تا زمین با موزاییک هایی با بهترین کیفیت پوشیده شده است.
کاشی کاریهای سقف آن یکی از پیچیده ترین نمونه ها در اصفهان می باشد و کیفیت آن بسیار مرغوب است. این بنا بطور بسیار ماهرانه و زیبا در سالهای ۱۹۵۴ و ۱۹۵۶ بازسازی شد.
▪ هشت بهشت
هشت بهشت یک ساختار هشت سطحی است که نمونه ای از کاخهای اصفهان به شمار می رود. این بنا به فرمان شاه سلیمان در سال ۱۰۸۱ هجری شمسیساخته شد. باغ آن که همیشه ازبین طاقهای بزرگش قابل رویت است قسمت کاملی ازاین بنا می باشد. سقف گنبدی شکل اتاق پذیرایی اصلی، با رنگ زرشکی رنگ شده است که بر روی پایه ای طلایی ودرخشان قرارگرفته است وبالای پنجره ها، آینه ها درخشندگی خاصی را ایجاد می کنند.
بر روی قسمت خارجی طاقها طرح های زیبایی ازپرندگان، حیوانات و صحنه های شکار به چشم می خورد. این تصاویربه نمای خارجی هشت بهشت جان می بخشند.
در آن زمان شکار یکی ازتفریحات شاهان به شمارمی رفت ومعمولأ هفت روزقبل از عزیمت دربار برای شکار، چادرها، قالیچه ها، سرویسهای طلا ودیگرلوازم به محل کمپ فرستاده می شدند، برای حمل این میزان بارتقریبأ پنج تا هفت هزارشترمورد نیاز بود.
درمورد شکوه وجلال این اردوهای شکار اینگونه قضاوت می کردند که به هرنجیب زاده پانصد فوت مربع برای چادرش اختصاص داده می شد که درچادرهای ابریشمی وی، اتاقهایی برای حرمسرا، یک حمام و یک هال پذیرایی قرار داشتند. سقف طبقه دوم اتاق پذیرایی هشت بهشت با دکوراسیون آینه ای می درخشد و بسیار با شکوه و پرعظمت است.
▪ عمارت هارون ولایت
عمارت هارون ولایت یا « هارونیه » از یک گنبد، یک مقبره، دو محوطه محصور و دو ایوان که به زیبایی، کاشیکاری شده اند تشکیل شده است.این ساختمان در زمان پادشاه صفوی( شاه اسماعیل )، درسال ۱۵۱۲ میلادی بنا شد وبعدها توسط شاهان ذیگر همین سلسله مرمت شد.
کاشیکاریهای این مقبره یکی از ارشمندترین بقایای تاریخی اصفهان به شمار می رود. دست نوشته های بیشماری در گونه های خطاطی مختلف بر روی کاشیکاریهای زمینه آن به کار رفته است.
برخی از سطرهای شعر که مربوط به صفویان و قاجار می باشند در مقبره و ایوان آن نیز دیده می شوند.
گنبد کاشیکاری شدهِ بسیار باشکوه این بنا دارای کتیبه ای نیز به خط کوفی می باشد که در گرداگرد ستون آن واقع شده است.
ابو موسی، جابر بن حیان، کیمیاگر برجستهٔ ایرانی، در سال صد هجری شمسی در شهر توس از توابع خراسان متولد شد. مدت کوتاهی پس از تولدش، پدر او که یک داروساز شناخته شده و پیرو مذهب شیعه بود، به دلیل نقشی که در بر اندازی حکومت اموی داشت، دستگیر شد و به قتل رسید. جابر به نوشتههای باقی مانده از پدرش علاقه مند شد و به ادامهٔ حرفهٔ او پرداخت. او با شوق و علاقه به یادگیری علوم دیگر نیز میپرداخت. همین، سبب هجرت او از ایران به عراق شد. گر چه بعضیها گفتهاند که جابر نزد جعفر صادق (امام ششم شیعیان) علمآموزی کرده است اما تحقیقات نشان داده است که این امر غیر ممکن بوده استکتابها و رسالات متعدد جابر، سالها بعد از او، توجه کیمیاگران اروپایی را به خود جلب کرد. آنها این کتابها را به زبان لاتین ترجمه کردند و سالها از آن به عنوان منبع معتبری استفاده میکردند. به گفتهٔ آنها، این کتابها تاثیر عمیقی بر تغییر و تصحیح دیدگاه کیمیاگران غربی گذاشتهاست. عاقبت، جابر بن حیان، در سال صد و نود و چهار ه.ش (معادل با ۸۱۵ میلادی) در شهر کوفهٔ عراق چشم از جهان فروبست. به اتفاق پژوهشگران بر این باورند که صفت کوفی که در روایات بسیاری به دنبال نام جابر آمدهاست، نشانگر زادگاه او نیست، بلکه حاکی از آن است که وی مدتی در کوفه اقامت داشتهاست.
- دکتر زکی نجیب محمود - جابر بن حیّان - مجمع ذخایر اسلامی- چاپ خیّام - نوبت چاپ: دوم - آبان ۱۳۶۲.
- «جابربن حیّان» . دانشنامهٔ جهان اسلام. بازبینیشده در ۹ اسفند ۱۳۸۷.
- دهخدا، علیاکبر. لغتنامه دهخدا جلد۱۶ شماره مسلسل۴۶. زیر نظر دکتر محمد معین. تهران: دانشگاه تهران، سازمان لغتنامه، ۱۳۳۴. ۷.
- شیمی و آزمایشگاه- برهم کنش مواد، نویسندگان: احمد روح الهی، سیف الله جلیلی،
به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران(econews.ir)،" رمضان اولادی" سهشنبه شب در نشستی که در بندر امیرآباد بهشهر با هدف شناخت ظرفیتهای این منطقه برای سرمایهگذاری در بخش صنایع پایین دستی انجام شد، گفت: صنعت پتروشیمی وابسته به اقتصاد جهانی و رشد اقتصادی بوده و طی سالهای گذشته بیشترین رشد اقتصادی و بیشترین مصرف آن شامل کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای نوظهور است.
وی تصریح کرد: پیشبینی شده تا سال 2030، اروپا واردکننده محض انرژی میشود، آمریکا به هر حال نمیتواند صادرکننده باشد و منطقه خاورمیانه و در رأس آن جمهوری اسلامی ایران مهمترین صادرکننده منابع انرژی در جهان خواهد بود.
اولادی با بیان اینکه دلایل این همه فشار و تحریمهای اقتصادی، جلوگیری از پیشرفت است، خاطرنشان کرد: در این شرایط، با قدرت و قوت کار میکنیم و در مجموع، دارای مقام نخست منابع نفتی و گازی جهان هستیم.
مدیر برنامهریزی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پایان سخنان خود چهار ابزار مهم شامل منابع، بازار محصولات، تکیه بر تکنولوژیهای نوین و تامین منابع مالی را عامل موفقیت صنعت پتروشیمی برشمرد و گفت: این صنعت، خود را ملزم به رعایت مسایل زیست محیطی میداند و همه تلاش خود را به عنوان یک صنعت سبز و مطابق با استانداردهای زیستمحیطی انجام میدهد.
نشست مذکور پس از بازدید هیئتی از شرکت ملی صنایع پتروشیمی و تنی چند از مدیران کل استانی به همراه ولیالله فرزانه معاون برنامهریزی و اشتغال استانداری مازندران، محمدرضا البرزی فرماندار بهشهر و سید علی نعیمی مدیر بندر و منطقه ویژه اقتصادی امیرآباد تشکیل شد.
انتهای پیام//
کشاورزی در ایران
ایران یکی از نخستین کشورهای دنیا است که در آن کشاورزی و زراعت آغاز گردیدهاست. تقریبا یک سوم زمینهای ایران قابلیت کشاورزی را دارند اما به دلیل خاک نامرغوب و نامناسب بودن توزیع آب در بیشتر نواحی، در اکثریت زمینهای قابل کشت در ایران کشت و زرعی انجام نمیشود. فقط ۱۲٪ از وسعت ایران تحت عملیات کشاورزی میباشند (شامل باغات، تاکستانها و زمینهای قابل کشتکاری) اما کمتر از یک سوم از زمینهای قابل کشتکاری تحت آبیاری بوده و مابقی تحت کشاورزی خشک میباشند. شمال و شمالغرب ایران دارای خاک حاصلخیز هستند.
محتویات


چگونه تصمیمگیری کنیم؟
برای تصمیمگیری خوب و مناسب به چیزهای زیر نیاز دارید:
- یاد بگیرید به غرایزتان اعتماد کنید. همیشه بر دلایل «منطقی» برای همه چیز پافشاری نکنید. مثلاً چرا به جای ماشین نقرهای، ماشین آبی بخریم. یاد بگیرید که بگوئید: «چون حس میکنم درست است.»
- اما وسوسه نشوید که به دلیل هیجان و احساس قوی، به دنبال تصمیماتی که از روی حرص و طمع گرفته شدهاند بروید و خود را گرفتار دلیل تراشی و توجیهات بعدی کنید. تصمیمگیری شهودی و غریزی هنگامی بهترین نتیجه را میدهد که تأثیرات منحرف کننده هیجانات در پائینترین سطح نگاه داشته شده باشد.
- هنگامی که تصمیمگیری خود را براساس سنجش مزایا و معایب قرار میدهید، تصورات و تخیلات خود را به کار گیرید. در جایی آرام بنشینید و زندگی خود پس از آن تصمیم را در جلوی چشم مجسّم کنید. چه حسی به شما دست میدهد؟
- به یاد داشته باشید که برخی تصمیمات به نظر دیگران عاقلانه به نظر نمیرسند، اشکالی ندارد. اغلب پیشرفتهای پزشکی (برای نمونه، جراحی قلب باز) توسط کسانی صورت گرفته که تصمیم گرفتهاند ایدههایی که در آن زمان به نظر دیگران جنونآمیز میآمده را دنبال کنند.
- به یاد داشته باشید که برخی تصمیمات به نظر دیگران عاقلانه به نظر نمیرسند، اشکالی ندارد. اغلب پیشرفتهای پزشکی (برای نمونه، جراحی قلب باز) توسط کسانی صورت گرفته که تصمیم گرفتهاند ایدههایی که در آن زمان به نظر دیگران جنونآمیز میآمده را دنبال کنند.
اهمیت قدرت تصمیم گیری
انسان در مسیر زندگی خود با انواع مسائل و مراحلی مواجه میشود که ناگزیر از تصمیم گیری است. تصمیم گیری نقش گستردهای در زندگی آدمی دارد. از تصمیم گیریهای جزئی در امور کوچک گرفته، تا تصمیم گیریهای بسیار بزرگ و پراهمیت. برخی از تصمیم گیریها چنان به راحتی صورت میگیرند که شاید ما چندان توجهی به آنها نمیکنیم، اما در مقابل مسائلی نیز در زندگی وجود دارند که اقدام به تصمیم گیری در مورد آنها شاید مدت زمان طولانی وقت لازم داشته باشد. در هر حال اهمیت این تصمیم گیریها به لحاظ اهمیتی که اکثر آنها در سرنوشت فرد دارند، بسیار زیاد است و چه بسا تعلل در شناخت راههای تصمیم گیری بهتر ، عواقب جبران ناپذیری را برای فرد به بار آورد.عوامل موثر در قدرت تصمیم گیری
نوع مشکل
در مورد سهولت تصمیم گیری ، نوع مشکل نقش اساسی دارد. مشکلات کوچکتر معمولا خیلی راحتتر حل میشوند، چون تصمیم گیری در مورد آنها راحتتر صورت میگیرد. اما مشکلات پیچیدهتر به لحاظ نیازی که به اطلاعات تخصصیتر دارند و اغلب چند جنبه مختلف از زندگی فرد را شامل میشوند، با روند کند تصمیم گیری مواجه هستند. علاوه بر این مشکلاتی نیز وجود دارند که زمان در تصمیم گیری برای آنها بسیار اهمیت دارد، بطوری که در یک مدت زمان کوتاه ، باید تصمیم گیری مهمی را انجام دهد. در مورد این نوع موارد توجه به قدرت تصمیم گیری و بالا بردن توان آن حائز اهمیت است.آشنائی فرد با موضوع مورد تصمیم گیری
هرچه فرد اطلاعات و آگاهیهای بیشتری در زمینه موضوع مورد تصمیم گیری داشته باشد، قدرت تصمیم گیری فرد بالاتر خواهد بود. آنچه که در اکثر موارد فرد را با شکست در تصمیم گیری یا تصمیم گیری اشتباه مواجه میسازد، نداشتن اطلاعات و تخصص کافی میباشد. به عنوان مثال مساله تصمیم گیری در مورد انتخاب رشته تحصیلی نمونهای از مواردی است که نیاز به داشتن اطلاعات از شرائط رشتهها دارد. اگر فرد شناخت کاملی از زمینهای که رشته تحصیلی مورد نظر به آن میپردازد، نداشته باشد، به احتمال قوی انتخاب درستی که با زمینه علائق و استعدادهای او همخوانی داشته باشد، نخواهد داشت.اعتماد به نفس و قدرت تصمیم گیری
افرادی که دارای اعتماد به نفس بالایی هستند، از قدرت تصمیم گیری بالاتری برخوردار هستند و در شرایط بحرانی قادر به تصمیم گیریهای مناسب میباشند. در حالی که افراد دارای اعتماد به نفس پائین ، اغلب در تصمیم گیریهای خود دچار مشکل هستند. آنها شاید برای امور خیلی جزئی ، زمان خیلی زیادی صرف کنند تا تصمیم گیری لازم را انجام دهند و برخی از آنها حتی از شرائطی که آنها را ناگزیر از تصمیم گیری میکند، فرار میکنند. به همین علت است که این افراد ریسک پذیری کمتری از خود نشان میدهند.افسردگی و قدرت تصمیم گیری
در میان تمام علائمی که افسردگی دارد، ناتوانی در تصمیم گیری از علائم اساسی است. فرد افسرده حتی برای مسائل جزئی روزمره ، فاقد قدرت تصمیم گیری است. بیحوصلگی و خلق پائین او ، قدرت تصمیم گیری او را تحتالشعاع قرار میدهد و این مساله زمانی شدت پیدا میکند که ناامیدی در فرایند تصمیم گیری او دخالت میکند. فرد افسرده امیدواری کمتری به آینده دارد. بنابراین با بدبینی با مسائل برخورد میکند و توجه بیش از حد به ابعاد منفی مسائل او را از تصمیم گیری مناسب محروم میسازد. او از هر کاری که نیاز به صرف انرژی ، چه کم و چه زیاد دارد، دوری میکند. تصمیم گیری فرایندی است که به انرژی فکری زیادی نیازمند است.اضطراب و قدرت تصمیم گیری
اضطراب بر روی بسیاری از فرایندهای ذهنی انسان تاثیر مخرب دارد. شاید معروفترین تاثیر اضطراب ، روی حافظه باشد. زمانی که دانش آموز احساس میکند در پاسخ سوالی که آشنایی کاملی با آن دارد، حافظهاش از کار میافتد، سرش خالی میشود و احساس میکند هیچ مطلبی به ذهنش نمیرسد. همین اتفاق در فرایند تصمیم گیری اتفاق میافتد.اولا اضطراب مانع از آن میشود که فرد بتواند از اندوختههای ذهنی خود ، از تجارب و اطلاعات خود در فرایند تصمیم گیری استفاده کند، چون هیچ مطلب و تجربهای که برای او یاری کننده باشد، به ذهنش نمیرسد و آنچه به ذهنش میرسد، بسیار دست و پا شکسته و فاقد سودمندی لازم است. از سوی دیگر اضطراب نگرانی فرد را از احتمال شکست افزایش میدهد، قدرت ریسک پذیری او را کاهش میدهد و اجازه نمیدهد که فرد در کمال آرامش تمام جوانب را مورد بررسی قرار دهد. از این رو فرد مضطرب یا خیلی عجولانه تصمیم میگیرد و یا به قدری تصمیم گیری را طولانی میکند تا فرصتهای طلایی را از دست میدهد.
آشنائی با روال منطقی تصمیم گیری
تصمیم گیری همچون حل یک مساله ریاضی از فرمولها و مراحل منظمی تبعیت میکند. آشنائی فرد با روند تصمیم گیری منطقی احتمال موفقیت او را در تصمیم گیری افزایش خواهد داد. فرد با آگاهی از اینکه روال تصمیم گیری او درست است، با قدرت و اعتماد بیشتری عمل خواهد کرد و خواهد توانست تمام جوانب قضیه را مورد بررسی و کنکاش قرار دهد. روال منطقی تصمیم گیری هرچند از فردی به فرد دیگر میتواند متفاوت باشد، اما از یک اصول کلی تبعیت میکند، که فرد را به نتیجه گیری و اتخاذ تصمیم مناسب رهنمون میشود.راهبردهای عملی برای افزایش قدرت تصمیم گیری
اعتماد به نفس داشته باشید. برای اینکار پیروزیهای قبلی خود و تواناییهای خود را همواره مدنظر داشته باشید.
مراتب دوستی:
دوستی و محبت از منظر دینی در هستی مراتبی دارد.
محبت و دوستی حقیقی از آن خداست و مومنان شدیدترین محبت شان نسبت به خداست.(165بقره)
هر آنچه غیر از آن اگر در راستای محبت خدا باشد دوستی الهی است در غیر این صورت دوستی شیطان و دنیوی هاست.
پیامبراکرم صلی الله علیه را دوست میداریم چون محبوب ترین خلق خداست اهل بیت را دوست میداریم چون نزد خدا و پیغمبرش محبوب ترینند.
و به همین شکل پیامبران و اولیاءالهی و مومنین را.
دوستی با طبیعت و حیوانات نیز از آن جهت که مخلوق خدایند جایگاه خاص خود را در اسلام و روایات دارد.
اما بحث ما پیرامون دوستی بین دو انسان است که چون میخواهیم دوستی ما دوستی الهی باشد پس این دوستی بین دو مومن خواهد بود.سلام امروز میخوام از درس مطالعات اجتماعی از درس اول شروع کنم به موضوعاتش اولین موضوع دوستی هستش بفرمائید
بي شک مقوله ي دوستي نه يک مسئله که نياز به پاسخ دارد بلکه يک مقوله بسيط و چندگونه محور است . بسيط بدين مفهوم که دامنه ويژگي هاي بارز آن در هر زاويه اي که بدان ها بنگريم ، گسترده و پوياست و چندگونه محور نيز بدين سان که از مباني مختلفي توام با تنوع لازم برخوردار است . لذا با اين که اهل فن و دانش و البته ادبا و عقلاي قوم در تعريف آن کوشيده اند ، ولي اين را هم نبايد از ذهن بيرون راند که آنچه را که گفته اند ، مظروفي باشد که در حد و نصاب اين ظرف (دوستي) نمي گنجد .
ديگر بعد معنايي و معنوي دوستي است . بعد معنايي بدين طرز که ما فهم و درک درست و منتجي را از مقوله دوستي داشته باشيم . يعني اين را بدانيم که دوستي داراي خصايص و فاکتورهاي ويژه و ثمر بخشي است و بدين خاطر است که بايد در انتخاب آن نيز دقت لازم بعمل آيد . بعد معنوي نيز بدين شکل که اين نوع دوستي تنها از براي نيل به اهداف معنوي دوست است که البته در اين نوع دوستي نيز مقوله عرفان و عشق نيز بسيار مهم و سرنوشت ساز است چه اين که قطعه ذيل از همين قلم مصداق بارزي درجهت مجاب به اين نوع دوستي است .
لذا دوستي در بعد معنوي آن اغلب پيامدهايي را بدنبال دارد که اين پيامدها بدنبال رهايي از ابعاد اجتماعي و وصل به معيارهاي معنوي اند . اما در ابعاد ديگر به مانند لفظي و معنايي شايد گفت پيامد اين دو بيشتر بدنبال نيل به اهداف اجتماعي و دنيوي است . با اين تعاريف در تعريف دوستي مي توان گفت : دوستي به معناي ارتباط تنگاتنگ در بين دو يا چند نفر است که طبعا اين نوع ارتباط بايد از يکسري پيش زمينه ها و خصوصيات مشترک تمتع جويد . يعني تا پيش زمينه ها و خصايص مشترکي در بين دو نفر نباشد ، از آن دوستي نمي توان بعنوان دوستي اي صادق و هدفمندي ياد کرد . به بياني دوستي عبارتست از برقراري وجه اشتراکاتي که بين افراد انجام مي پذيرد . بشرطي که اين نوع وجه اشتراکات همديگر را هم خوب بفهمند و هم اينکه به سهولت بتوانند همديگر را درک و هضم نمايند .
دوستي هم مي تواند يک نياز اجتماعي و حياتي باشد و هم اين که مي تواند مقوله معنوي و عرفاني باشد . چه اين که شکل و شمايل زندگي بشر که به صورت اجتماعي تصور شده است ، بيانگر اجتماعي بودن آن است . يعني بشر از ديرباز در جهت برقراري با ديگران هميشه نياز به مولفه اي به نام دوستي را داشته و از اين پس نيز خواهد داشت . بي گمان مقوله ي دوستي نياز اجتماعي بشر بوده است چرا که اگر اين مهم نبود بشر به سمت فرهنگ تک محوري و تنهايي سوق داده مي شد . لذا علاوه بر انسان که بعنوان موجودي فرامختارنسبت به ديگر موجودات شناخته شده است ، مقوله دوستي به عنوان يک نياز اجتماعي در ديگر مواليد سه گانه نيز وجود دارد . يعني به بياني تمام موجودات از دوستي به عنوان حلاوت زندگي بهره مي جويند . حلاوت زندگي بدين سان که اگر مقوله اي بنام دوستي نباشد ، هيچ گونه حلاوتي از دنياي زندگي تراوش نمي کند . پس به بياني ساده مي توان گفت دوستي شيريني زندگي است و بدون آن زندگي يعني تلخ کامي و تلخ انديشي نسبت به هر چيز .
لذا شناخت هر موجودي از موجود ديگر بدون برقراري دوستي بي معناست . يعني اگر مقوله اي بنام دوستي در ميان نباشد ، همه چيز و همه کس مهجور و عقيم مي ماند . نکته ديگر دوستي به عنوان يک مقوله ي معنوي است . در پاسخ به اين سئوال بايد گفت که آري دوستي يک مقوله ي معنوي به شمار مي آيد . چه اين که در برقراري با معشوق چه از حيث زميني و چه از حيث آسماني تاثير بسزايي را بر جاي مي گذارد . وقتي مي گوييم دوستي يک مقوله ي معنوي است يعني يک قول معنوي است . يعني عين معنويت است . که در اين جا استفاده از واژه عين هم به معناي واقعيت و ماهيت گفتمان معنويت است و هم اينکه به معناي چشم آن . بنابراين در خصوص تاثير دوستي در رشد و بالندگي مقوله اي بنام عرفان و مسايل معنوي نيز کم نگفته اند . چرا که شعراادباوفلاسفه از همين دوستي به معناي عشق ، بردباري ، با وفايي ، فنا و ... نيز ياد کرده اند . و البته برخي معتقدند که عشق در نهايت دوستي است و برخي ديگر واقفند که دوستي در نهايت عشق است . به بياني بايد گفت که گروه اول دوستي را جاده اي مي پندارند که عشق در پايان آن قابل لمس و رويت است و گروه دوم عکس قضيه را درست مي دانند . يعني عشق را جاده اي مي پندارند که دوستي در پايان آن است . برخي ديگر نيز وفاداري و بردباري را از پايه هاي بنيادي و اساسي دوستي مي دانند و البته برخي ديگر نيز دوستي را همان فدا شدن و فنا شدن از بهر دوست مي پندارند و برخي ديگر نيز کلمه دوست را همان بردبار ، فنا ، فدا و با وفا مي دانند . بنابراين از دو زاويه مي توان گفت که دوستي يک مقوله ي معنوي است . نخست اين که حتما براي رسيدن به جاده معرفت و شناخت و يا همان جاده معنوي نياز به وسيله اي بنام دوستي است و دوم اين که شايد گفت زبان دوستي همان زبان معنوي است . يعني آن چه را که زبان دوستي مي گويد در واقع همان چيزي است که زبان معنوي نيز آن را بيان مي کند . مضاف بر اين که وقتي ما از دوستي بعنوان يک عامل اساسي و سازنده در جهت برقراري ارتباطات ياد مي کنيم ترديدي نيست که نه تنها در حوزه معنوي که در حوزه هاي اجتماعي و فرهنگي و حتي اقتصادي و سياسي و ... نيز بسيار کارساز و موثر است .
منتظر نظراتتون هستم
سلام به دوستان گلم خوبین
امروزا نمیتونیم زیاد اپ کنیم ببخشید بعد از امتحان یه عالمه
اپ میکنم حالا اپمون در باره
نه گفتن هستش
چرا باید نه بگوئیم؟ |
آیا نه یک مهارت است؟ |
چگونه میتوان آنرا یاد گرفت؟ |
اینها سوالاتی هستند که شاید برای برخی افراد مطرح شده باشند. از آنجایی که زندگی اجتماعی مستلزم رعایت مواردی است که هم حقوق دیگران و هم حقوق فرد در آن باید مورد توجه قرار گیرد مهارت نه گفتن یکی از لازمههای موفقیت فرد در زندگی شخصی اجتماعیاش است. هر فردی ، برای خود عقاید ، ایدهها و اهدافی دارد، شیوه زندگی را برای خود برگزیده است و لازم است در مواردی که احساس کند این اهداف و ایدهها در برآورده شدن آنها با احتمال بروز مشکل روبرو خواهد شد؟ از مهارتهای خاصی استفاده کند تا بتواند خود را در مسیر مناسبی که برای خود برگزدیده است، نگه دارد. انسان اراده و اختیار و آگاهی دارد. بر اساس اراده خود میتواند تصمیمهایی برای زندگی داشته باشد. این تصمیمها از موارد بسیار جزئی یا موارد بزرگ و پراهمیت را شامل میشود، آنچه که به عنوان مانعی او را عملی ساختن تصمیمات خود باز دارد باید به نحوی از گذر مسیر او برداشته شود. برای چنین اقدامی قاطعیت ، قدرت و به عبارتی مهارتهایی چون نه گفتن و ... مورد نیاز است. |
از چه سنی نه گفتن را یاد بگیریم؟ |
کودکان در سنین خاصی ویژگیهایی دارند که اندکی متفاوت از ویژگیهای آنها در سالهای دیگر زندگی است. در حدود سنین 4 - 5 سالگی تمایل دارند، استقلال بیشتری داشته باشند. در مقابل خواستههای دیگران مخالفت میکنند و به عبارتی از قول والدین لجبازی میکنند. این دوره سنی به سن ، نه گفتن معروف است. بطوری که رفتار معکوس به نحوی در اکثر عملکردهای کودک دیده میشود و او به نحوی میخواهد بر خلاف خواسته والدین خود عمل بکند. این ویژگیها بطور طبیعی در این سنین آغاز میشوند و میتوان گفت تمرینات اولیهای برای پیدا کردن مهارتهای مرتبط در سنین بزرگسالی هستند. |
انواع نه گفتن |
اگر بخواهیم انواع مواردی که ما در آنها ناچار به استفاده از این مهارت هستیم را دسته بندی کنیم، به دو طبقه کلی میرسیم؛ نه گفتن به خود و نه گفتن به دیگران. |
نه گفتن به خود |
هر فرد برای خود اهدافی در نظر میگیرد و بر این اساس تصمیماتی اتخاذ میکند. بر این اساس و برای عملی ساختن تصمیمات خود لازم است با هر آنچه که در ارتباط با خود و مانع عملی شدن تصمیمات او میشود، مبارزه کند. در چنین حالتی فرد باید به خواستههای خود نه بگوید تا بتواند به اهداف خود برسد. تصور کنید فردی را که تصمیم گرفته است با اجرای یک رژیم غذایی مناسب تعدادی از وزن خود را کاهش دهد. کاهش دادن وزن هدف اساس اوست که برای رسیدن به آن باید دست از برخی رفتارهای خوردن بردارد. مثلا از خوردن ، شیرینجات خودداری کنید. |
نه گفتن به دیگران |
زمانی که خواستههای فرد و تمایلات فرد با خواستههای دیگران منافات پیدا میکند. در این حالت فردی که تمایلات و خواستههای خود را ترجیح میدهد، ناچار است در مقابل خواستههای دیگران مقاومت کند. چگونه میتواند این کار را انجام دهد؟ تصور کنید دانش آموزی که کتاب درسی خود را برای مطالعه خودش لازم دارد در مقابل درخواست دوستش که کتاب او را شب امتحان به امانت میخواهد، چه عکس العملی باید داشته باشد. در چنین مواردی معمولا مهارت نه گفتن احساس میشود. |
در چه مواردی نه می گوییم؟ |
آیا در همه موارد باید از این مهارت استفاده کرد؟ آیا همیشه در مقابل خواستههای دیگران مقاومت کرد و با جدیت جواب رد به آنها داد؟ مسلم است که باید طبقه بندی مناسبی روی موارد و موضوعاتی که نه گفتن در آنها لازم به نظر میرسد، داشته باشیم. زمانی که قبول درخواستها خطرات و مشکلات جدی برای فرد به همراه دارد لازم است فرد با قاطعیت رفتار کند. مثل درخواست فردی مبنی بر استفاده از سیگار ، یا رساندن تقلب سر جلسه امتحان. |
ویژگی افرادی که مهارت نه گفتن دارند. |
این افراد قاطعیت خوبی دارند، اعتماد به نفس آنها بالاست، برنامههای شخصی در زندگی دارند و اهدافشان روشن و واضح است و میدانند که از چه راهی به اهداف خود خواهند رسید. در مقابل افرادی که توان کافی برای نه گفتن ندارند اعتماد به نفس ضعیفی دارند، به راحتی تسلیم دیگران میشوند. ممکن است اهداف و برنامه ریزیهای مشخصی نداشته باشند و اگر داشته باشند اهمیت لازم را به آنها نمیدهند. این افراد معمولا به برآورده شدن خواست دیگران اهمیت میدهند که میتواند ناشی از ترس آنها به از دست دادن دوستیها ، طرد شدن و ... باشد. |
تقویت مهارت نه گفتن |
مشخص کردن اهداف و برنامهها گام اول در این راه است. اهداف مشخصی داشته باشید و مسیرهای خود را برای رسیدن به این اهداف معین کنید. |
اعتماد به نفس خود را تقویت کنید. |
نه گفتن را با تمرین در مسائل جزئیتر تکرار کنید. |
به افرادی که قاطعیت دارند و مهارتهای خوبی در این زمینه دقت کنید و ویژگیهای آنها را مورد توجه قرار دهید. |
اطلاعات و آگاهیهای خود را افزایش دهید. |
خود را تقویت کنید و مطمئن باشید که نه گفتن ، روابط اجتماعی شما را مختل نخواهد ساخت. در مواردی هم که نه گفتن به مسائل جدی و خطرناکی مربوط میشود، از دست رفتن رابطه به نفع شما خواهد بود. با برقراری روابط سالمتر اجتماعی جایگزینی برای رابطه از دست رفته خواهید داشت |
یژگی های مدرسه خوب (از لحا ظ کالبدی و سخت افزاری)
1- فضای آموزشی مدرسه خوب ( کلاس درس ) متناسب با سن و پایه تحصیلی دانش آموزان محرک و جذاب باشد.
2- مدرسه خوب دارای محیطی زیبا و با طراوت و نشاط آور است.
3 – درمدرسه خوب ابعاد کلاس ها و صندلی ها استاندارد متناسب با سن دانش آموزان می باشد.
4- فضای فرهنگی، هنری و فن آوری برای رفع نیازهای علمی و تحقیقی دانش آموزان مهیا می باشد.
5- مدرسه خوب به شکوفایی استعداد و توانایی جسمی دانش آموزان اهتمام دارد و در جهت تامین فضا و امکانات ورزشی کوشا می باشد.
6- در مدرسه خوب فضای نمازخانه رغبت انگیز، سالن ها وسیع و تمیز، سرویس های بهداشتی تمیز و استاندارد می باشد.
7– در مدرسه خوب مکان نشستن راحت بوده سیستم های گرمایی و برودتی مناسب و کلاس ها به دور از سر و صد ا و دارای نورکافی می باشند.
8- در و دیوار و حیاط و رنگ مدرسه خوب، دارای پیام آموزشی و تربیتی هستند.
9- در مدرسه خوب با تامین سرویس ایاب و ذهاب به سلامت جسمی دانش آموزان توجه کافی می شود.
11- مدرسه خوب به بهداشت روحی دانش آموزان توجه کافی دارد و با ایجاد کتابخانه، آزمایشگاه، اتاق خلاقیت و سالن سمعی و بصری در جهت تامین آن می کوشد.
12 - مدرسه خوب دارای امکانات آموزشی و آزمایشگاهی از قبیل رسانه های دیداری و شنیداری، تجهیزات آزمایشگاهی و ... می باشد.
13- محیط آموزشی گویای معماری ایرانی و اسلامی و دارای پیام فرهنگی هنری است.
و ...
راه کارها و پیشنهادات:
الف : ستادی

1- طراحی و راه اندازی وبلاگ با عنوان مدرسه خوب.
2- نصب تابلوی LCD که پیام های مدرسه خوب، معلم خوب و والدین خوب را ارائه کند.
3- درج شعارهای مرتبط با موضوع مدرسه خوب روی بخشنامه ها.
4- تشکیل جلسه خاص با روسای آموزش و پرورش مناطق تابعه با موضوع مدرسه خوب.
ب : منطقه ای (اجرایی)
1- همایش مدیران با دعوت از اعضای کمیسیون مدرسه خوب.
2- انتخاب یک یا چند ویژگی به عنوان میثاق منطقه ای.
3- تشکیل تیم مشاوره ای در اداره شهرستان / منطقه برای نیل به مدرسه خوب.
ج : مدرسه ای
1- همایش اولیاء و مدرسه.
2- انتخاب یک ویژگی به عنوان میثاق مدرسه ای.
3- برگزاری همایش دانش آموزی با عنوان مدرسه خوب و دانش آموزان.
مطالب مرتبط

ویژگی های مدرسه خوب (از لحاظ مدیریتی و نرم افزاری)
1- مدیر مدرسه خوب دارای برنامه آموزشی و تقو یم اجرایی سالانه فعالیت ها و ... می باشد.
2- عوامل آموزشی مدرسه خوب با دانش آموزان دوست و رفیق هستنــــد به نحوی که دانــش آمـــوز زیبا ترین احساس را دراین محیط دارد.
3- دانش آموزان در کارهای گروهی و فعالیت های آموزشی ـ تربیتی مثل شورای دانش آموزی ،اقامه نماز، انجمن علمی و ... باعلاقه شرکت دارند.
4- معلمین و همه افرادی که با دانش آموز سر و کار دارند از سواد کافی برخوردارند و با مسایل تعلیم و تربیت و روانشناسی آشنایی دارند.
5- کارهای مدرسه خوب تقسیم شده و هریک از افراد نسبت به نقشی که در آن دارند هم توانایی لازم و هم آشنایی کامل دارند.

- مدیر و دبیرا ن مدرسه خوب با فرایند یاد دهی - یادگیری و روانشناسی تربیتی آشنایی دارند.
7- دانش آموزان در امور مختلف مشارکت دارند و نسبت به آن چه در آموزشگاه می گذرد احساس مسئولیت می نمایند.
8- تعامل مناسبی بین عوامل آموزشگاه و دانش آموزان و اولیاء برقرار است.
9- شورای دبیرا ن فعال بوده و در این شورا مسائل گذشته و روز و برنامه های آینده به بحث و بررسی گذاشته می شو د.
10- مدرسه خوب با اداره آموزش و پرورش و سایر سازمان ها ارتباط موثر و مطلوبی دارد.
11- در مدرسه خوب فعالیت ها و اقدامات هدفمند است و درتما م فعالیت ها نظم و انضباط حا کم است.
12- نظام مشاوره ای مدرسه خوب، کارا و اثربخش است.
13 - مدرسه خوب دانش آموز را با مهارت های زندگی آشنا کرده به نحوی که پس از اتمام هر دوره تحصیلی به راحتی می تواند، وارد جامعه شود.
14 - در مدرسه خوب، میراث فرهنگی، وطن دوستی، احترام به نیاکان و تاریخ و پرچم و ... گرامی داشته می شو د.
15- مجموعه امور مدرسه خوب با سازماندهی مناسب مدیر هماهنگ است.
و ...

پيش از ورود به كلاس مطالعه كنيد
براي هر مشكلي راه حلي وجود دارد و يكي از روشهايي كه شما مي توانيد با كمك آن دروسي را كه به آنها علاقه نداريد با تمايل بيشتري مطالعه كنيد، اين است كه پيش از حضور در كلاس درس ياد شده ، نگاهي به كتاب انداخته و بكوشيد اطلاعاتي درباره موضوع مورد نظر خود جمعآوري كنيد.
اهميت مطالعه پيش از حضور در كلاس (چه درسهاي مورد علاقه خود و چه درسهايي كه تمايلي به آنها نداريد) اين است كه هرچه اطلاعات اوليه و دانسته هاي شما درباره يك موضوع درسي بيشتر باشد، خود به خود كشش بيشتري در شما براي فراگيري آن بوجود خواهد آمد. شايد تا به حال به اين موضوع فكر كرده باشيد كه چرا دبيران و استادان شما اينقدر به شما تاكيد مي كنند كه پيش از ورود به كلاس ، مطالعه سطحي و اجمالي و سريعي بر آنچه كه قرار است تدريس شود داشته باشيد. علت اين تاكيد بيشتر به خاطر همين تاثير اطلاعات اوليه است. با دانستن اطلاعات اوليه شوق يادگيري و تمركز حواس شما در كلاس بيشتر شده و مطالب بيان شده را بهتر درك مي كنيد. اگر باور نداريد امتحان كنيد تا خودتان تجربه كنيد.

با كتاب شوخي كنيد
تعدادي از دانش آموزان هنگامي كه تلويزيون تماشا مي كنند يا با دوستان خود صحبت مي كنند هميشه خوشحالند؛ ولي هنگامي كه صحبت از كتاب و مطالعه ميشود جدي و اخمو ميشوند. در روانشناسي حافظه و يادگيري گفته ميشود: مطالبي كه بار هيجاني بيشتري دارند، بيشتر در حافظه ميمانند و بهتر به خاطر آورده ميشوند؛ زيرا هيجان، علاقه، تمركز و ورود مطلب به حافظه را موجب مي شود. براي نمونه از شما پرسيده ميشود كه آيا همسايه 8 سال پيش خود را به خاطر ميآوريد؟ شما ميگوييد نه ، از شما ميپرسند همان كه 2 بچه داشت ، شما ميگوييد نه به خاطر نميآورم ، همان كه پدرش فروشنده لباس بود و شما باز هم به خاطر نميآوريد. به شما ميگويند: همان كه خانه شان آتش گرفت.
يك مرتبه همه چيز در ذهنتان زنده مي شود؛ چرا كه آتش گرفتن بار هيجاني موثري داشته است. اگر چه آتش گرفتن ، يك هيجان منفي در شما ايجاد كرده بود، ولي در هر حال هيجان انگيز بود و همين هيجان باعث مي شود كه شما خاطره آن آتش سوزي را بخوبي به خاطر بسپاريد. به همين ترتيب شما ميتوانيد براي اين كه مطالب درسي را بهتر و بيشتر به خاطر بسپاريد با كتاب ارتباط عاطفي و احساسي برقرار كنيد.
يكي از بهترين روشهايي كه شما مي توانيد به همين منظور از آن استفاده كنيد، اين است كه با كتاب شوخي كنيد. اين موضوع به علاقه و تمركز شما كمك زيادي ميكند.
هر چه ميتوانيد به سختترين مطالب كتاب بار هيجاني مثبتي بدهيد و آن را بخوانيد.
اگر بخواهيد مي توانيد با زبان خوشايند خودتان با همه مفاهيم كتاب شوخي كنيد. مثلا هنگامي كه قسمتي ازكتاب (درسي يا غيردرسي) برايتان خيلي جالب بود، در حاشيه آن بنويسيد: "چه جالب". اگر برايتان تعجب آور بود، علامت تعجب بگذاريد يا اگر پرسش برانگيز بود، علامت پرسش بگذاريد. يك دانش آموز فعال به اين ترتيب مي تواند با كتاب درگير شود و عقايد و عواطف خود را به شكلي با نوشتن اعلام كند.

در كلاس يادداشت برداري كنيد
معلمان بارها در طول سالهاي تحصيلي به دانش آموزان ميگويند كه آنها بايد در سر كلاس شنوندهاي فعال باشند؛ ولي مفهوم اين عبارت چيست؟ يعني بايد چگونه باشيم؟ شنونده فعال چه خصوصيات و ويژگيهايي دارد؟
بهترين و موثرترين راه براي اين كه شما يك شنونده فعال باشيد اين است كه يادداشت برداريد. اگر ميخواهيد يك دانش آموز موفق شويد چه نياز به يادداشت برداري را در سر كلاس احساس ميكنيد يا خير، حتما از صحبت مدرس يا سخنران ، يادداشت برداري كنيد. در يادداشت برداري موفق هيچ وقت نبايد جملهاي را به طور كامل يادداشت كنيد، بلكه بايد تنها نكات را به صورت اشارهاي و مختصر يادداشت كنيد. براي اين منظور بايد از واژه هاي كليدي استفاده كنيد كه چون جرقه اي همه موضوع را به ياد شما ميآورد. ممكن است شما بگوييد كه معلمتان به شما اجازه نميدهد يادداشت برداري كنيد.
حقيقت اين است كه معلم شما كار درستي انجام ميدهد، زيرا دانش آموزان معمولا به شكل سنتي جملههاي معلم خود را يادداشت ميكنند و نوشتن يك جمله از صحبت هاي معلم عملا شما را از گوش دادن و درك جمله بعدي بازميدارد، ولي در صورتي كه تنها نكات را خلاصه وار يادداشت كنيد، ميتوانيد همزمان با تدريس معلم يادداشت كنيد و از درك مطالب بعدي هم باز نمانيد. شايد فكر كنيد كه مطالعه به اين شكل خيلي وقت ميبرد و از روش سنتي مطالعه شما طولانيتر است ؛ اما توجه كنيد كه شما در اين محاسبه ، زمان هدر رفته و مطالعه غيرمفيد و غيرمتمركز خود را به حساب نياوردهايد. شما در روش سنتي مطالعه ، وقت فراواني را با حواس پرتي هاي متنوع و گوناگون از دست ميدهيد؛ اما با عمل به موارد گفته شده هم از هدر رفتن وقت خود جلوگيري كردهايد و هم لحظه به لحظه با علاقه و تمركز حواس بيشتري مطالعه ميكنيد و در نتيجه بهتر ياد ميگيريد.
.gif)
سلام دوستان خوبین امروز میخوام این کتابارو معرفی کنم
به گزارش خبرآنلاین، ساختار 3 ـ 3 ـ 6 که از امسال با ورود ششم دبستان به دوره ابتدایی آغاز میشود، یکی از برنامههای مهم وزارت آموزش و پرورش برای ورود به نظام آموزشی جدید است و از امسال دانش آموزان پنجم ابتدایی به جای ورود به اول راهنمایی، بروی نیمکتهای ششم ابتدایی مینشینند.
دانش آموزان ششم ابتدایی امسال کتابهای قرآن، ریاضی، 2 کتاب فارسی، مطالعات اجتماعی، تفکر و پژوهش، کار و فن آوری، هدیههای آسمانی و تربیت بدنی عناوینی است که دانش آموزان سال تحصیلی جدید این کتابها را آموزش خواهند دید.
آموزش و پرورش برای درس کار و فن آوری 14 عنوان پودمان در نظر گرفته شده که به زودی چاپ و در اختیار دانش آموزان قرار خواهد گرفت. همچنین در این کتاب دانش آموزان از همان دوره ابتدایی با مبانی علمی و عملی دروس کاربردی و کار و فناوری آشنا میشوند.
همچنین آموزش و پرورش به دانش آموزان توصیه میکند که قبل از آغاز سال تحصیلی از مرور و خواندن کتابها خودداری کنند، چرا که کتابها به نحوی تدوین شدهاند که با معلم معنا مییابند و معلمان روشهای آموزشی کتابها را در کلاسهای ضمن خدمت میآموزند، لذا اولیا و افراد دیگر نمیتوانند مطالب را همانند معلم به دانش آموز منتقل کنند.
45232

سلام دوستان
خوبین چه خبرا
یه خبر خیلی مهم واستون دارم
امتحانات نزدیکه باید بیشتر درس بخونیم تا معلم هامون و پدر و مادرامون خوشحال
بشن میخواستم یه یاد اوری کوچولو داشته باشم
مرسی
سلام دوستان گرامی
یه خبر دیگه هم دارم میخواستم بگم در مدرسمون در هقته انس با قران مقالات بسیار زیادی
درست شد و یکی از اون ها مال من و دوستام بود که خیلی خوب شده بود
خواستم بهتون بگم
سلام به دوستان خوبم
خوبین میخواستم یه خبری رو بهتون بدم خبر اینکه که
شورای خبر مدرسه ما باز شد
یادتون نره درساتون رو بخونین
قالب جدید وبلاگ پيجك دات نت |